JUBILEUM

Tien jaar Studio Pilon: razendsnelle ontwikkelingen

10 jaar Studio Pilon

Time flies when you’re having fun. Dat kan ik alleen maar bevestigen! Studio Pilon vierde in afgelopen maand namelijk een mooi jubileum. In augustus 2009 klopte ik aan bij de Kamer van Koophandel om een gloednieuw bedrijf te starten: Studio Pilon. Inmiddels zijn we precies tien jaar verder. Een moment om trots op te zijn!

De tijd is werkelijk omgevlogen. Dat is vooral te danken aan het gemêleerde palet aan klanten dat ik het afgelopen decennium van dienst heb mogen zijn. Geen dag hetzelfde en ik heb allerlei bijzondere werelden mogen ontdekken. Bakkerijen waar 10.000 appeltaarten per dag worden gemaakt, moderne paardenstallen, kleurrijke fashion events, levendige klaslokalen, Ayurveda-activiteiten en werken met BN’ers. Maar ook hielp ik startende ondernemers met logo’s, huisstijlen en websites.

Vanaf het allereerste begin bied ik mijn klanten een volledig multidisciplinair pakket: grafische vormgeving, webdesign, video, fotografie etc. Alles wat hij of zij nodig heeft om een onderneming op de kaart te zetten. Wanneer je even een moment de tijd neemt om terug te blikken, besef je meteen hoe snel de (technologische) ontwikkelingen elkaar opvolgen. Zeker in mijn vakgebied, waar de digitalisering een grote rol speelt. Tijden veranderen razendsnel, lees maar even mee.

Video’s
In de beginjaren leverde ik video’s vaak aan op DVD, later soms ook op een USB-stick. Anno 2019 lijken dat objecten uit het stenen tijdperk. Tegenwoordig plaats ik video’s eigenlijk alleen nog als MP4 rechtstreeks op het YouTube- of Vimeo-kanaal van de klant of verstuur ze via WeTransfer. Super handig, want het scheelt veel tijd en ik neem de klant werk uit handen.

Webdesign
In het begin maakte ik websites in Adobe Flash. De hoofdreden? Ik vond dat het grafische ontwerp van een website het allerbelangrijkste was en ik wilde niet beperkt worden door de techniek. Dat resulteerde in een aantal zeer aantrekkelijke websites waarin ook animaties, beweging en geluid een rol speelden. Met de opkomst van mobiele apparaten als smartphones en tablets werd het gebruik van Adobe Flash niet langer haalbaar, want dit programma wordt niet door die apparaten ondersteund. Inmiddels bouw ik alleen nog maar websites met behulp van WordPress, zodat ze responsive zijn en op elk apparaat goed er uit zien.

Grafische ontwerpen
Het zal je niet verbazen dat de vraag naar grafische ontwerpen voor kranten- of andere papieren advertenties de laatste tien jaar is afgenomen. Dat heeft alles te maken met de stormachtige opkomst van social media. Logisch dus dat de vraag naar grafische ontwerpen voor social media juist zijn toegenomen. En die vragen weer een andere, nieuwe aanpak.

Apparatuur
Videocamera’s zijn steeds compacter geworden en schieten nu op razendsnelle flashcards in plaats van digitale tapes. En in breedbeeld natuurlijk. Moeiteloos in 4K-resolutie (3840×2160 pixels). Waar je in het begin nog met een SD-resolutie (720×576 pixels) weg kon komen werd het al gauw 720p (1280×720 pixels). Op het gebied van lichtbronnen heeft de LED-lamp de strijd glansrijk gewonnen van gloei en halogeen. Die werden enorm warm én gebruikten veel energie. Met LED kun je op één batterij urenlang een lamp aanzetten met net zo veel lichtcapaciteit. En tenslotte draadloze microfoons: digitaal, dus minder storingsgevoelig, handzamer en ‘vreten’ veel minder batterijen.

Variatie en verandering
Ik kan nog wel even doorgaan, maar dat wordt misschien te technisch. Belangrijker is het antwoord op de vraag waarom ik de afgelopen tien jaar zo veel plezier met Studio Pilon heb gehad. De variatie aan opdrachtgevers en de voortdurende verandering op technologisch gebied zijn voor mij de voornaamste redenen waarom dit werk voor mij zo leuk blijft. Plezier geeft energie, dus ik zou willen zeggen: samen op naar het volgende jubileum!

Tien jaar Studio Pilon in vogelvlucht
De variatie aan ontwerpen en opdrachten was groot de voorbije tien jaar: logo’s, visitekaartjes, briefpapier, stickers, autobestickering, websites, headers voor websites, social media headers, bedrijfsfilms, vlaggen, dranghek banners, flyers, brochures, advertenties voor in dagbladen en kranten, stempels, ansichtkaarten, stempelkaarten, cadeaubonnen, testimonial-videos, posters, boekjes, e-books, rollup-banners, portretfoto’s, een kaartspel, banieren etc. etc. Ik ben er vast nog een aantal vergeten…