Corona vraagt om nieuwe creatieve aanpak

Deze coronaperiode vraagt veel van ons aanpassingsvermogen. Voor bedrijven, ondernemers en natuurlijk ook Studio Pilon. Door creatief te denken en oplossingen te zoeken kunnen we echter heel veel voor elkaar krijgen en zelfs nieuwe communicatieoplossingen vinden. Een mooi voorbeeld daarvan is de video bedrijfspresentatie die ik een tijdje terug voor CNC Holding realiseerde.

De Coöperatieve Nederlandse Champignonkwekersvereniging (CNC) maakte eind 2019 bekend dat het in de verkoop kwam. Het bedrijf, een van Europa’s grootste leveranciers van compost voor de teelt van champignons, moest zichzelf dus in de etalage zetten voor een gewenste overname. Normaal gesproken zouden geïnteresseerde partijen vervolgens uit allerlei windstreken het vliegtuig naar Nederland pakken voor een uitgebreide kennismaking, presentatie en toelichting van de cijfers.

Studio Pilon - CNC-opnames

 

En toen kwam corona. Vluchten werden geschrapt en niet-noodzakelijke reizen afgeraden. Het was voor CNC dus zoeken naar een alternatief. Die vond men door Studio Pilon in te schakelen. Na goed overleg besloten we om de gehele fysieke presentatie om te zetten in een complete professionele bedrijfsvideo. Inclusief interviews, animaties, cijfers, sfeerimpressies et cetera. Met als aanvullende uitdaging: binnen 14 dagen diende alles gereed te zijn, van opname tot afgeronde video. Aan de slag dus!

Ontspannen voor de camera
Op de hoofdvestiging in het Noord-Limburgse Milsbeek hebben we alle interviews, presentaties en sfeerimpressies in één dag gedraaid. Dan zie je dat het toch altijd spannend voor mensen is om ‘op camera’ te spreken als je dat niet gewend bent. Wat voor houding neem ik aan? Hoe kijk ik in de camera? Kom ik wel natuurlijk over? De een gaat daar soepeler mee om dan de ander, zeker als er ook nog in een vreemde taal moet worden gesproken. Het is daarom een belangrijk aspect van mijn werk om mensen daarin te begeleiden, van de receptionist tot de CEO.

Uren aan beeldmateriaal diende vervolgens gemonteerd tot worden tot een krachtige videoproductie van ruim een uur. De interviews en presentaties werden afgewisseld met powerpoints en animaties, consultancybureau EY leverde de sheets met de financiële gegevens en de sfeerbeelden van diverse bedrijfsonderdelen zorgden voor een goede impressie van de structuur van de coöperatie. Dat alles met één doel: het bedrijf zondanig presenteren dat een passende koper een duidelijk beeld zou kunnen vormen van het geheel.

Binnen 14 dagen gereed
Binnen de afgesproken 14 dagen was deze productie gereed en geüpload op het platform Vimeo. De geïnteresseerde, externe partijen ontvingen een private link en wachtwoord waarmee ze binnen een bepaalde periode de presentatie konden bekijken. Afgeschermd en beveiligd, dat spreekt voor zich gezien het feit dat het hier high confidential bedrijfsinformatie betreft.

Op deze manier heb ik voor CNC een complete en heldere presentatie kunnen realiseren waarin het bedrijf zich in deze coronatijd alsnog wereldwijd in de etalage heeft kunnen zetten. Door zeer flexibel te zijn en snel te schakelen kon ik binnen 14 dagen tot ieders tevredenheid het eindresultaat leveren. Vanwege de verschillende tijdzones – de geïnteresseerde partijen zaten onder meer in New York, Hongkong, Londen, Madrid en Scandinavië ­– hebben we niet gekozen voor een livestream, maar uiteraard behoort dat wel tot de mogelijkheden.

Is dit de toekomst?
Is dit nu de toekomst voor bedrijven? Misschien wel. Natuurlijk is het altijd waardevol voor (zaken)mensen om elkaar fysiek te ontmoeten en op informele wijze elkaar nader te leren kennen. Dat zal altijd zo blijven. Maar corona leert ons ook dat je ook op afstand ‘ergens bij kunt zijn’. Dat scheelt tijd en kosten en is zeker ook duurzamer. Bovendien biedt de video ook de mogelijkheid om de gehele presentatie nog eens terug te zien, of even terug te scrollen naar een item wat je misschien minder goed begrepen hebt.

Professionele video’s en livestreams worden steeds vaker in de zakelijke branche ingezet. Denk naast bedrijfspresentaties ook aan seminars, workshops en andere evenementen. Het is een uiterst efficiënte manier om de gewenste doelgroep te bereiken, zonder dat deze per se ter plekke aanwezig hoeft te zijn. Bovendien zorgt Studio Pilon voor het complete plaatje, van a tot z.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met mij op en ik vertel u graag alles over de mogelijkheden van het livestreamen van uw evenement of een professionele bedrijfsvideo.