SNEL SCHAKELEN BIJ LAST MINUTE VERZOEK.

Een minister voor de camera van Studio Pilon

Woensdagmiddag, 14.10 uur. Terwijl ik net de laatste hand leg op de eindmontage van een aantal presentatievideo’s krijg ik een telefoontje van de Stichting Jong Leren. Een regelmatig terugkerende opdrachtgever voor wie ik naast video-opdrachten ook veel grafisch ontwerp in de vorm van posters en brochures heb vervaardigd.

Dit keer heeft de onderwijsinstelling voor basisscholen in Noord-Holland een speciaal verzoek. Morgen krijgt één van hun scholen namelijk bezoek van Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en tevens vicepremier. De bewindsvrouw komt niet met lege handen naar De Kameleon in Zwanenburg. Ze neemt een cheque van 350.000 euro mee zodat de school de renovatieplannen voor een aardgasvrije en duurzame school kan realiseren.

Een prachtig moment natuurlijk voor Stichting Jong Leren die daar graag opnames en fotomateriaal van wil maken om extern te delen op websites en socials. En daar komt Studio Pilon om de hoek kijken. Of ik morgen dus tijd heb? Een last minuteverzoek, maar daar draai ik mijn hand niet voor om. Een kwestie van snel schakelen en een blik op de agenda leert dat ik prima kan schuiven met andere klussen, dus het antwoord is volmondig: ja!

De volgende dag arriveer ik ruim op tijd in Zwanenburg, gelegen in de Haarlemmermeer. Zo’n werkbezoek van een minister kan gepaard gaan met het nodige protocol en de kunst is om dan zo onopvallend mogelijk de juiste shots en opnamen te maken. Laveren tussen kinderen, beveiligers, verzamelde pers en hoogwaardigheidsbekleders. Ditmaal verloopt alles heel ontspannen, waardoor ik lekker soepel aan de slag kan.

Minister_Ollongren_Studio Pilon
Minister_Ollongren_Studio Pilon
Minister_Ollongren_Studio Pilon

Aan de opdracht is ook een deadline gekoppeld, want men wil het nieuws zo snel mogelijk met verschillende partijen delen. Zodoende maak ik na afloop van de opnames in een uur tijd een snelle edit van het materiaal, zodat de kinderen op de andere locatie van de school ook kunnen meegenieten van dit mooie nieuws. Daarna direct aan de slag voor de tweede versie en nog voor het eind van de schooldag is de same day editgereed, die de school en de stichting nu voor hun promotieactiviteiten gaan gebruiken.

Terugblikkend kan ik zeggen dat dit een mooie opdracht was die van mij de nodige flexibiliteit vroeg. Snel schakelen om goed voorbereid voor de dag te komen en na afloop razendsnel monteren. Het komt dicht in de buurt van het werk van een tv-journalist en geeft lekker veel energie. Bekijk hier het resultaat van de opnamedag met minister Ollongren in Zwanenburg.